piątek, 27 lipca 2012

Sama słodycz

Co można zrobić z otrzymanej po sąsiedzku cukinii? Pierwsza myśl: leczo. Jednak tym razem postanowiłam skorzystać z przepisu znalezionego na blogu "Nasze kucharzenie"  i upiec ciasto cukiniowe. To był strzał w dziesiątkę - ciasto wyszło cudownie wilgotne, intensywnie czekoladowe z wyraźnie wyczuwalną nutą cynamonu. Zdecydowanie polecam wszystkim słodyczożercom. 


Ciasto z cukinią

Składniki:

- 3 szkl. startej i odciśniętej cukinii,
- 4 szkl. mąki pszennej,
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżki cynamonu,
- 2 czubate łyżki kakao,
- 4-6 jajek (dałam 4),
- 1 szkl. oleju,
- 3 szkl. cukru (dałam 2,5),
- 1 op. cukru waniliowego.

Wszystkie składniki wymieszać. Wyłożyć na natłuszczoną blachę. Piec w 180 st. C do "suchego patyczka".




















23 komentarze:

  1. takiego ciasta to ja jeszcze nie jadłam:) pyszności :):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę kiedyś spróbować ciasta z cukinią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też dzisiaj zrobiłam cukiniowe, tylko z innego przepisu.
    Tak czy siak, ciasto z cukinii jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jestem zaskoczona, że można zrobić ciasto z cukinii:) wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pysznie :) chociaż na leczo też bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cukinie i czekolada! Burak i czekolada!
    No i przede wszystkim... pomidor i czekolada!
    Kocham!

    OdpowiedzUsuń
  7. jadlam marchewkowe, ale cukiniowego nigdy.. wygląda super ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. marchewkowe znam cukiniowego nie :) fajne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż jestem ciekawa smaku Twojego ciasta! Wygląda bardzo ładnie, tak apetycznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglada na cudownie wilgotne! Będę próbować! Fajna nowinka kulinarna.

    OdpowiedzUsuń
  11. O, ciasto. I cukinia moja ukochana :D

    Zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  12. ale pięknie wyrosło! takie pulchne, masywne, konkretne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda jak mój ulubiony piernik! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięęękne! :) I zdrowe :) Cukinia swoją drogą, ale ciasta na oleju są generalnie zdrowsze od tych na maśle, ze względu na obniżanie cholesterolu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda na bardzo wilgotne i niesamowicie apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jadłam kiedyś to ciasto, fajnie byłoby spróbować je zrobić:-)

    OdpowiedzUsuń
  17. nigdy nie jadłam, nigdy, muszę spróbować, przepis zapisuję;)))

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszności!

    PS> Zostałaś wyróżniona u mnie na blogu , w najnowszym poście.
    Pozdrawiam i zapraszam! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Looks so good it makes me hungry :)

    xxx
    S'LK

    OdpowiedzUsuń
  20. Dzisiaj też piekłam ciasto z cukinią tylko w innej wersji. Uwielbiam takie ciacha!

    Zapraszam Cie do zabawy w 11 pytań:
    http://zjedzzesmakiem.blogspot.com/2012/08/zabawa-w-11-pytan.html

    OdpowiedzUsuń
  21. robiłam kiedyś, zawsze wychodzi genialne.

    OdpowiedzUsuń