Lokalny patriotyzm i niegasnąca fascynacja slow food skłania mnie do małej reklamy
pomidorów z Grabownicy. To jedyne pomidory, które pachną i smakują jak pomidory. Są lekko słodkawe i barrrrdzo soczyste. A kanapka z takim pomidorem posypana świeżą natką pietruszki - pyszności... Jednak dzisiaj zupa, którą polecam zarówno w wersji na ciepło, jak i mocno schłodzoną. Przepis z ulotki „Biedronkowej” z moimi modyfikacjami.
Krem z
pomidorów z jabłkiem
Składniki:
- 700 g świeżych pomidorów,
- 1 jabłko,
- 2 marchewki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 1 litr wrzącej wody,
- szczypta cukru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżka masła,
- kilka plasterków sera pleśniowego,
- sól i pieprz,
- igiełki świeżego rozmarynu (dodałam od
siebie).
Pomidory pokroić w drobną kostkę, lekko posolić - podsmażyć na patelni razem z posiekanym czosnkiem i igiełkami rozmarynu.
W osobnym garnku rozpuścić masło z oliwą, dodać pokrojoną w plastry marchewkę i posiekaną cebulę
– smażyć ok. 15 min. od czasu do czasu mieszając. Następnie warzywa zalać
wrzątkiem, dodać podsmażone pomidory – gotować ok. 10 min. Obrane jabłko pokroić w kostkę i dodać do zupy - gotować jeszcze ok. 10 min. Po tym czasie dodać cukier i sok z cytryny - całość zmiksować na gęsty krem, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem wrzucić
plasterki sera pleśniowego.
Wygląda pysznie i w ogóle fajny przepis:) szkoda, że jestem alergiczką i są dwa składniki na które jestem uczulona:((
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, na pewno nie jest to klasyczna pomidorówka :)
OdpowiedzUsuńTa zupka to bardzo ciekawe połączenie smaków:-).
OdpowiedzUsuńJa tam chwalę sobie moje ogródkowe, nie jak z obrazka, ale najprawdziwsze :D
OdpowiedzUsuńwspaniała alternatywa dla klasycznej pomidorówki!:)
OdpowiedzUsuńZupa ze świeżych pomidorów to jest to! Bardzo mi się podoba Twój lokalny patriotyzm, obym kiedyś miała okazję skosztować pomidorów z Grabownicy!
OdpowiedzUsuńjaki ma piękny kolor ta zupka.
OdpowiedzUsuńPięknie,że reklamujesz to co dobre.
OdpowiedzUsuńJa też kupuję bezpośrednio od producentów, z małych gospodarstw.
A zupa pyszna!
Zaskoczyło mnie połączenie pomidora z jabłkiem;-) Wygląda bardzo smakowicie:-)
OdpowiedzUsuńwygląda kusząco:D
OdpowiedzUsuńPiękna słoneczna zupa:)zrobię ją na pewno! kradnę przepis;)
OdpowiedzUsuńPięknie prezentuje się Twoja zaupka! ;) Pysznie!
OdpowiedzUsuń