Domowe rurki z kremem ostatni raz jadłam całe wieki temu. Pretekstem do ich przygotowania stały się wysłużone foremki mamy, które niedawno znalazłam. I chociaż moje pierwsze samodzielnie upieczone rurki urodą nie grzeszą (muszę popracować nad techniką zwijania), to krem jagodowo-lawendowy smakował obłędnie. Przepis na ciasto jest kompilacją receptur znalezionych w sieci, a krem to moja improwizacja. Jedyny mankament rurek to ich potworna kaloryczność...
Rurki z
kremem
jagodowo-lawendowym
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 125 g masła,
- 1 op. cukru waniliowego,
- 110 g gęstej śmietany,
- szczypta soli.
Krem:
- 250 g mascarpone,
- 2-3 łyżki cukru pudru,
- 1-2 łyżki wiórek kokosowych,
- 1-2 łyżki wiórek kokosowych,
- 150 g jagód,
- garść kwiatów lawendy.
Dodatkowo:
Dodatkowo:
- 1 białko,
- 2-3 łyżki brązowego cukru.
Mąkę posiekać z margaryną, dodać śmietanę i
cukier waniliowy, wyrobić gładkie ciasto - schłodzić w lodówce przez ok. 2 godz.
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, kroić paski o szerokości
2-3 cm i długości ok. 30 cm. Nawijać na wysmarowane tłuszczem foremki zaczynając od węższego brzegu (końcówkę grubszej części foremki zostawić niezawiniętą, co znacznie ułatwi wyjęcie rurek po upieczeniu). Wierzch posmarować białkiem, posypać brązowym cukrem. Układać na wyłożonej pergaminem blaszce, piec w 200 st. C przez ok. 15 min. Wyjąć
z foremek i ostudzić.
Wszystkie składniki kremu delikatnie wymieszać. Za pomocą niewielkiej łyżeczki nadziewać rurki kremem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Szczęka opadła na klawiaturę! O losie, boskie te rurki!
OdpowiedzUsuńPodzielisz się? :)
Cudo!
OdpowiedzUsuńpięknie tutaj ;)
OdpowiedzUsuńRurki z kremem to smak mojego dzieciństwa. Pamiętam jak Mama mi je piekła, a ja je w mig zjadałam :-)
OdpowiedzUsuńGosiu znów kusisz, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym spałaszowała takie rurki :)
OdpowiedzUsuństraaasznie kuszące :D
OdpowiedzUsuńMarzę o takich foremkach, do diaska z kalorycznością - są cudne! :D
OdpowiedzUsuńbardzo kusisz!!! narobilas mi takiego smaka..
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na krem do nadziania rurek:-)
OdpowiedzUsuńnie wytrzymam! bo ja od dawna marzę o takich rurkach.. aaaaaaaaa!:D:D:D:D i ten obłędny krem!
OdpowiedzUsuńbajka!!
zazdroszczę;)
Jakie urodą nie grzeszą? Bardzo zgrabne:))
OdpowiedzUsuńWoow, ale pyszności!
OdpowiedzUsuńpoproszę wszystkie! mniam!
OdpowiedzUsuńPrzesliczne... a bloga dodaje do obserwowanych.. dziekuje za wizyte u mnie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam częściej :)
UsuńPrzykułaś moją uwagę tymi ślicznymi rurkami. Koniecznie musze zaopatrzyć się w takie foremki i ...koniecznie muszę zrobić.
OdpowiedzUsuńChętnie będę do Ciebie zaglądać, bo mi się tutaj podoba, Krys
Dziękuję i zapraszam ponownie!
Usuńrurki wyglądają obłędnie, :) czy możesz zdradzić gdzie nabyć takie foremki???
OdpowiedzUsuńTe foremki mają pewnie więcej lat ode mnie, ale chyba widziałam podobne na stronie Fabryka Form :)
Usuń