niedziela, 21 października 2012

Lawendowa pokusa

To już ostatnie zbiory kwiatów lawendy w moim ogrodzie. Zbiory to może za duże słowo zważywszy, że chodzi zaledwie o dwie kępy lawendy, które mogliście zobaczyć tutaj. Jednak wzbogaciłam się niedawno o kolejne osiem sadzonek i w przyszłym roku liczę na prawdziwe lawendowe zatrzęsienie. Na razie upajam się jej niesamowitym kolorem, zapachem i smakiem. Jeśli chodzi o kwiaty ogrodowe to dla mnie lawenda i długo, długo nic...     


Tarta drożdżowa z jabłkami  i lawendą

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
- 100 ml mleka,
- 20 g drożdży,
- 25 g cukru,
- 250 g mąki pszennej,
- 25 g masła,
- szczypta soli.

Wkładka jabłkowa:
- 500 g jabłek,
- 2-3 cm kawałek świeżego imbiru,
- sok z ½ cytryny,
- 3-4 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu.

Dodatkowo:
- 1 żółtko,
- 1 łyżka śmietany,
- 1-2 łyżki cukru do posypania ciasta,
- kilka kwiatów lawendy.

Ciasto:
Cukier i drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać mąkę, sól i masło – wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką - odstawić do podwojenia objętości. 

Wkładka jabłkowa:
Jabłka obrać, pokroić w kawałki, skropić sokiem z cytryny i wyciśniętym sokiem z imbiru. Przełożyć do garnka, oprószyć cukrem i cynamonem – gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 min. często mieszając. Następnie zblendować i odstawić do ostygnięcia.

Ciasto podzielić na dwie części (jedną większą, drugą mniejszą). Większą część ciasta rozwałkować wylepiając nią spód i boki nasmarowanej tłuszczem formy do tarty. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, posypać rozdrobnionymi kwiatami lawendy. Z pozostałego ciasta wyciąć paski i ułożyć z nich kratkę.
Żółtko rozmieszać ze śmietaną, posmarować wierzch ciasta, posypać dodatkowym cukrem – pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. Piec w 180 st. C przez ok. 25 min. (wstawiać do nagrzanego piekarnika).   





















14 komentarzy:

  1. Taka bajkowa tarta ta lawenda dodaje do "coś "

    OdpowiedzUsuń
  2. niezwykłe ciasto:)
    a kolor lawendy.. bajka!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mhmm, przyjedź do mnie i zrób mi takie ciasto, proszę;D

    OdpowiedzUsuń
  4. piękna i smaczna:) jestem zauroczona:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem tu pierwszy raz, i z pewnością zostanę na dłużej.

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Urocza ta kratka na wierzchu:-) Zresztą cała reszta również, pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. to zdjecie jak posypane jest ciasto lawenda, jest super, kolory mega fajne ;)

    OdpowiedzUsuń