sobota, 8 września 2012

Proste Pesto

Uwielbiam klasyczne pesto. Niestety nie zawsze mogę liczyć na świeżą bazylię, a tej własnej (ogrodowej) jeszcze się nie doczekałam. Dopiero w przyszłym sezonie zamierzam posadzić kilka bazyliowych sadzonek w ogródku. Na razie proponuję wersję alternatywną z natką pietruszki, pestkami dyni i olejem lnianym. Mam nadzieję, że miłośnicy kuchni włoskiej wybaczą mi daleko posuniętą modyfikację oryginalnej receptury. Nie wiem, czy w tej sytuacji w ogóle powinnam obstawać przy nazwie pesto, ale lepszej i tak nie wymyślę. Ewentualne propozycje mile widziane.


Pesto pietruszkowe
z pestkami dyni


Składniki:

- 1 duży pęczek natki pietruszki,
- 200 g pestek dyni (łuskanej),
- 200 g oleju lnianego,
- 120 g tartego żółtego sera,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta gałki musztatołowej,
- sól, pieprz (do smaku).

Wszystkie składniki (oprócz oleju) zmiksować w blenderze. Małym strumieniem dolewać olej i dalej miksować do uzyskania spójnej konsystencji. Gotowe pesto przełożyć do słoiczka, wierzch zalać 2-3 łyżkami oleju. Przechowywać w lodówce przez kilka dni. 

  











10 komentarzy:

  1. Pesto pietruszkowe jest chyba popularne też we Włoszech, więc nie ma o co się obawiać :) Tylko chyba bardziej popularne są pestki słonecznika, ale z dyniowymi na pewno ma ciekawszy i intensywniejszy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pomysł, rewelacja! a te kolory achhhh:)
    nazwą się nie przejmuj, pesto to pesto:D

    OdpowiedzUsuń
  3. piękny kolor;) ja jeszcze nie robiłam pesto, ale pora się skusić, bo te kupne się chowają. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cóż za soczysta zieleń, poza tym ogromni mi się podoba zastosowanie naszych miejscowych składników. musiało być pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda super, no szkoda widzisz bo w moim ogródku zaś mam nadmiar bazylii, która przekwita i nie wiem co z nią zrobić, a szkoda mi wyrwać tak piękne krzaczki! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam domowe pesto. A to wygląda apetycznie jak nie wiem :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny kolor. Robiłam kiedyś podobne ze słonecznikiem:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Soczysta zieleń od razu pobudza mój apetyt- świetne pesto!

    OdpowiedzUsuń
  9. Twoje przepisy zainspirowały mnie do stworzenia czegoś podobnego! Smaczne jest to pesto!

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelacyjny przepis, pachnący pietruszką, którą uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń