niedziela, 13 sierpnia 2017

Jagodowa miłość

Domowe jagodzianki chodziły za mną od dawna, jednak zawsze „coś ważniejszego” stawało mi na drodze. Dziś powiedziałam: dość i z samego rana zabrałam się do roboty. Przyznaję, że są nieco czasochłonne, ale warte zachodu, bo nie tak przesłodzone jak te z cukierni. Pysznej niedzieli!


*Przepis pochodzi ze strony  Kwestia Smaku.


Jagodzianki

Składniki:

Ciasto:
- 50 g drożdży,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 500 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 5 żółtek,
- 100 g cukru,
- 100 g roztopionego masła

Dodatkowo:
- ok. 300 g jagód,
- żółtko z łyżką mleka (do posmarowania wierzchu).

Drożdże o temperaturze pokojowej pokruszyć, dodać połowę ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki – wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić na ok. 10-15. min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia rozczynu.
Jajko i żółtka ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać rozczyn, resztę ciepłego mleka, ubite jajka oraz ostudzone masło. Wyrabiać na elastyczne ciasto ok. 15 min. aż będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką - odstawić na ok. 1 i ½ godz. do wyrośnięcia.
Wyłożyć na stolnicę, podzielić na 16 części, każdą rozpłaszczyć, na środek kłaść jagody, dokładnie zlepić. Wyłożyć na 2 blaszki – odstawić na kolejne 30 min. do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C (bez termoobiegu). Wierzch jagodzianek posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, piec w dwóch partiach ok. 16-18 min. na środkowej części piekarnika.   











  









A poniżej kilka zdjęć z ostatniego wypadu do Słowackiego Raju i Wodospadów Zimnej Wody:






















 

2 komentarze:

  1. Mmm, domowe najlepsze - pycha!
    A widoki fantastyczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Tatry Słowackie są zachwycające...

      Usuń