sobota, 19 sierpnia 2017

Warzywne słodkości

Przepis z cyklu tych, które większość z nas lubi, czyli osobno „mokre”, osobno „suche”, połączyć razem i gotowe. Prawie gotowe, bo trzeba jeszcze upiec, a po ostudzeniu oblać polewą. Mocno czekoladowe brownie z cukinią to deser, za którym przepadam! No dobra - do dietetycznych nie należy, ale trudno. Po cichu liczę, że będzie smakować podczas dzisiejszego wieczoru w gościach. Chłopakom wcześniej nie powiem, co jest w środku, bo zaraz zaczną marudzić, że zwariowałam serwując im cukinię wespół z czekoladą. Za to ciekawie będzie zobaczyć ich miny po fakcie...


Mocno czekoladowe
brownie z cukinią

Składniki:

Składniki "mokre":
- 2 jajka,
- 170 g jogurtu naturalnego,
- 60 g oleju.

Składniki "suche":
- 260 g mąki pszennej,
- 450 g cukru pudru,
- 70 g kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- ¾ łyżeczki soli.

Dodatkowo:
- 450 g cukinii (startej na grubych oczkach),
- 50 g pokruszonych płatków migdałowych lub orzechów.

Polewa czekoladowa:
- 100 ml mleka skondensowanego (niesłodzonego),
- 200 g cukru,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 50 g masła.

Piekarnik rozgrzać do temp. 175 st. C.
Mokre składniki lekko ubić trzepaczką. Suche składniki przesiać przez sito do dużej miski. Dodać mokre składniki i odciśniętą cukinię – całość wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej i wyłożonej papierem pergaminowym formy. Piec 0k. 25-30 min, ostudzić.

Polewa:
Masło, cukier i czekoladę roztopić. Ciepłą masę zblendować z mlekiem skondensowanym, wyłożyć na wierzch, posypać płatkami migdałowymi. 












2 komentarze:

  1. Mi kiedyś nie wyszło ale w sumie spróbuje zapewne jeszcze 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest banalnie prosty w wykonaniu, a cukinia w ogóle niewyczuwalna. Polecam spróbować upiec!

      Usuń