sobota, 4 marca 2017

Uważaj o czym marzysz, czyli przywoływanie wiosny

Wiosna na horyzoncie!!! Nareszcie, bo tegoroczna zima gościła u nas zdecydowanie za długo. I pomyśleć, że początkiem grudnia marzyły mi się siarczyste mrozy i obfite opady śniegu... Dzisiejszy zielono-żółty deser z tapioką jest wyrazem zapotrzebowania na ciepło, na słońce, na energetyzujące kolorki. To nic, że przypalony przy jego przygotowaniu garnek będę reanimować do kwietnia - najważniejsze, że na zewnątrz z każdym dniem robi się coraz  ładniej :-))).


Pudding z tapioką,
herbatą matcha i kurkumą

Składniki:

- 100 g tapioki (drobnej),
- 1 puszka mleka kokosowego,
- 1-2 łyżki miodu (do smaku),
- szczypta pieprzu Cayenne,
- szczypta sproszkowanej herbaty matcha,
- szczypta kurkumy.

Do zagotowanego mleka kokosowego wsypać tapiokę - zamieszać. Gotować pod przykryciem ok. 25 min. do uzyskania kremowej konsystencji, aż kuleczki tapioki staną się szkliste (regularnie mieszać, bo masa przywiera do garnka).
Zdjąć z ognia, doprawić do smaku miodem i pieprzem Cayenne. Pudding podzielić na dwie części, do jednej dodać matchę, do drugiej kurkumę – wymieszać i podawać.  
















2 komentarze:

  1. Piękne i kolorowe trochę przypominają kawior tylko kolor nie ten ... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdy jadłam ją po raz pierwszy jakiś czas temu miałam podobne skojarzenia.

      Usuń