niedziela, 20 listopada 2016

Słodkie uzależnienie

Kolejny kawałek sernika? ZAWSZE!!! Nie ma, że kalorie, że nie mogę, że za dużo. Mogę - każdą ilość i o każdej porze, bo kto bogatemu zabroni :-)))? Dziś serniczek z przepisu otrzymanego od koleżanki, u której jadłam go po raz pierwszy. Kremowy, puszysty i bardzo łatwy w przygotowaniu. A po degustacji zmykam pobiegać w listopadowym słońcu. 


Sernik Irenki

Składniki:

Ciasto:
- 1 szkl. mąki pszennej,
- 3 żółtka,
- 3 łyżki cukru,
- ½ kostki masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa serowa:
- 9 białek,
- 1 i ¼ szkl. cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 6 żółtek,
- 1 kg białego sera (zmielonego),
- 2 szkl. mleka,
- ¾ szkl. oleju,
- 2 op. budyniu (dałam waniliowe).

Składniki ciasta zagnieść, wyłożyć na wysmarowaną foremkę.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać oba rodzaje cukru i żółtka. Zmniejszyć obroty dodając na przemian zmielony ser, mleko, olej i proszek budyniowy.
Masę wylać na ciasto, piec ok. 50 min. W 180 st. C na złoty kolor.

*Masa będzie dość płynna.
** Sernik podałam z konfiturą z ucieranej róży.  














8 komentarzy:

  1. Smakowity sernik. Też uwielbiam :) Widzę, że u Ciebie powoli świateczne klimaty... Żeby tylko śnieg w tym roku nas zaszczycił swoją bielą w czasie Świąt. Bardzo za nim tęsknię :) Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doroto! Dzisiaj to już raczej reaktywacja wiosny, ale ubiegły weekend zimowy i bajkowy. Również pozdrawiam!

      Usuń
  2. Smaczny polski sernik i biały polski ser;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o "typ" sernika, to moim zdaniem stanowi on coś pośredniego pomiędzy sernikiem krakowskim, a sernikiem nowojorskim. Pewnie dlatego jest taki pyszny.

      Usuń
  3. Aż szkoda spalić kalorie po takim serniku 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? Ale bez obaw, takim sernikiem kalorie można uzupełniać bez końca hihihi. Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Fajnie to wszystko zostało tu opisane.

    OdpowiedzUsuń