czwartek, 7 kwietnia 2016

Dzień dobry bardzo

Ranek. Powolne wstawanie. Na śniadanie owsianka z borówkami i świeżo wyciskanym sokiem marchwiowym. Cisza przerywana przyjemnym ćwierkaniem ptaków. Leniwe chwile w kapciach na tarasie, z głową wciśniętą w zieloną ścianę lasu. I ciepłe promienie słońca w pakiecie ze świętym spokojem, który tak lubię i doceniam. A na dokładkę wiosenna sałatka w porze obiadowej. Wszystko zgodnie z zasadą, że szczęście ma prosty smak...



Sałatka z rukolą, wędzonym boczkiem,
jajkiem sadzonym
i grzankami ziołowymi

Składniki:

- garść rukoli,
- kilka plastrów wędzonego boczku,
- pszenna bagietka,
- 1 jajko,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- kilka czarnych oliwek,
- garść kiełków brokuła,
- 3 łyżki oleju lnianego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki masła,
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i świeżo mielony pieprz.

Olej lniany wymieszać z sokiem z cytryny i ząbkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z rukolą, pokrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i kiełkami.

Boczek uprażyć na suchej patelni. 

Bagietkę pokroić w kromki, posmarować z obu stron łyżką masła, posypać ziołami prowansalskimi – zapiec w piekarniku do zarumienienia.

Na pozostałym maśle usmażyć jajko sadzone.

Na sałacie ułożyć prażony boczek, na wierzchu jajko sadzone - całość oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem.



















8 komentarzy:

  1. Pyszności! Szkoda, że już nic nie zostało, bo chętnie bym się też poczęstowała:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było tak pyszne, że nie mogłam powstrzymać się przed zjedzeniem wszystkiego :-).

      Usuń
  2. Sałatka bardzo apetyczna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smacznie. Ale kolorowo i zdrowo. Takie śniadanie, to ja rozumiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. rozkosz dla podniebienia !!! nie ma to jak takie cudowne sniadanko....

    OdpowiedzUsuń