czwartek, 26 listopada 2015

Pozytywne wibracje

Muzycznie rządzą dziś u mnie kawałki z płyty Smolik/Kev Fox, więc sama sobie zazdroszczę wolnego popołudnia. Głos wokalisty hipnotyzuje w sposób absolutny. Szczęścia dopełniła zupa serowa z tymiankiem cytrynowym, na przygotowanie której od dawna miałam ochotę. Wyrazista w smaku, aromatyczna i  sycąca. Z pozoru niewiele, a czuję, jakby Mikołaj przyszedł w tym roku nieco wcześniej...


Zupa serowo-tymiankowa
z ciastem francuskim

Składniki:

- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oleju,
- 100 g cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 100 g sera pleśniowego (dałam Lazur),
- 150 g sera owczego (dałam Manchego),
- 250 g sera Gouda,
- 500 ml bulionu,
- 250 ml białego wina,
- garść tymianku cytrynowego (dałam mrożony),
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka czarnuszki,
- sól i pieprz (do smaku).
  
Na rozgrzanym oleju i maśle zeszklić posiekaną w kostkę cebulę i ząbek czosnku. Wlać wino i bulion – zagotować. Dodać wszystkie rodzaje sera pokrojone na kawałki. Gotować na wolnym ogniu, aż ser się rozpuści, a wino nieco odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać tymiankiem. Zupę przelać do kokilek, przykryć „czapeczkami” z ciasta francuskiego. Wierzch każdej kokilki posmarować jajkiem, posypać czarnuszką, zapiec na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. 


















6 komentarzy:

  1. Genialnie wygląda ta zupa i pięknie podana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale narobiłaś mi smaku na taką zupę serową! No i pięknie zapieczona pod tym ciastem, zazdroszczę, bo mi by się nie chciało ;) Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobię taką zupę już niedługo, nie powstrzymam się ;)

      Usuń
    2. Wbrew pozorom robi się ją bardzo szybko. Polecam!

      Usuń
  3. cudo!!! absolutne cudo !! muszę zrobić

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawa zupka:)

    Pozdrowienia!:))

    OdpowiedzUsuń