Muzycznie rządzą dziś u mnie kawałki z płyty
Smolik/Kev Fox, więc sama sobie zazdroszczę wolnego popołudnia. Głos wokalisty hipnotyzuje w sposób absolutny. Szczęścia dopełniła zupa
serowa z tymiankiem cytrynowym, na przygotowanie której od dawna miałam ochotę.
Wyrazista w smaku, aromatyczna i sycąca. Z pozoru niewiele, a czuję, jakby Mikołaj przyszedł w tym roku nieco wcześniej...
Zupa
serowo-tymiankowa
z
ciastem francuskim
Składniki:
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oleju,
- 100 g cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 100 g sera pleśniowego (dałam Lazur),
- 150 g sera owczego (dałam Manchego),
- 250 g sera Gouda,
- 500 ml bulionu,
- 250 ml białego wina,
- garść tymianku cytrynowego (dałam mrożony),
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka czarnuszki,
- sól i pieprz (do smaku).
Na rozgrzanym oleju i maśle zeszklić posiekaną
w kostkę cebulę i ząbek czosnku. Wlać wino i bulion – zagotować. Dodać wszystkie
rodzaje sera pokrojone na kawałki. Gotować na wolnym ogniu, aż ser się rozpuści,
a wino nieco odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać tymiankiem.
Zupę przelać do kokilek, przykryć „czapeczkami” z ciasta francuskiego. Wierzch każdej
kokilki posmarować jajkiem, posypać czarnuszką, zapiec na złoty kolor. Podawać
bezpośrednio po przygotowaniu.
Genialnie wygląda ta zupa i pięknie podana :)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi smaku na taką zupę serową! No i pięknie zapieczona pod tym ciastem, zazdroszczę, bo mi by się nie chciało ;) Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńZrobię taką zupę już niedługo, nie powstrzymam się ;)
UsuńWbrew pozorom robi się ją bardzo szybko. Polecam!
Usuńcudo!!! absolutne cudo !! muszę zrobić
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa zupka:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!:))