czwartek, 6 sierpnia 2015

Czas na juicing

Za każdym razem, gdy wchodzę do księgarni obiecuję sobie, że tym razem na pewno nie skuszę się na kolejną książkę o tematyce kulinarnej. Tyle teoria, a rzeczywistość? Zwykle kończy się tak samo: jakaś promocja, przecudnej urody zdjęcia, czy nietypowy charakter danej publikacji powodują, że po prostu MUSZĘ ją mieć. Podobnie było w przypadku książki „Terapia sokowa czas na juicing” (Wyd. Buchmann). Myślałam, że skoro często testuję rozmaite owocowo-warzywne miksy, to o sokach wiem już prawie wszystko (moje ostatnie sokowe "odkrycie" to połączenie kostek lodu z nektarynkami, jabłkiem, pomarańczą i melisą). Jednak muszę przyznać, że niektóre przepisy "Terapii sokowej" zupełnie mnie zaskoczyły. Książka zawiera ponad 90 kompozycji soków. Podzielona jest na cztery rozdziały zgodne z formułą: rozbudzenie (pobudzające metabolizm), energia (bogate w witaminy i błonnik), oczyszczanie (oczyszczające z toksyn) oraz ochrona (wzmacniające układ odpornościowy). Każdą część poprzedza krótka notka na temat wykorzystanych produktów i ich wpływu na nasz organizm. Uzupełniona jest absolutnie bajecznymi zdjęciami powodującymi, że dostaje się ślinotoku od samego patrzenia na nie. Kuszące nazwy przepisów, jak "poranek w tropikach", "miętowa pobudka", "błękit nieba", "słodka chwila zapomnienia", czy "miękkie lądowanie" sprawiają, że chciałoby się spróbować wszystkich. Dziś przygotowałam po jednej propozycji z każdego rozdziału, a resztę przetestuję w kolejnych dniach.  Jak widać czeka mnie bardzo smakowita końcówka wakacji...   



Cierpki arbuz
(rozbudzenie)

Składniki:

- 470 g arbuza (waga po obraniu),
- 1 limonka,
- 6 gałązek selera naciowego.

Obraną limonkę i arbuza, pokroić na kawałki. Wkładać do sokowirówki w następującej kolejności: arbuz, limonka, seler naciowy. Wymieszać i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.  






Gruszka z jabłkiem na zielono
(energia)

Składniki:

- 1 gruszka,
- 1 jabłko,
- 1 pęczek boćwiny,
- 30 g świeżego szpinaku,
- ½ pęczka natki pietruszki.

Gruszkę i jabłko pokroić na kawałki. Wkładać do sokowirówki w następującej kolejności: boćwina, gruszka, szpinak, natka pietruszki, jabłko. Wymieszać i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.  






Pomarańcza z burakiem na ostro
(oczyszczanie)

Składniki:

- 2 pomarańcze,
- 2 buraki,
- kawałek imbiru,
- 3 marchewki,
- szczypta pieprzu cayenne.

Obrane pomarańcze, buraki, imbir i marchewki pokroić na kawałki. Wkładać do sokowirówki w następującej kolejności: pomarańcze, buraki, imbir, marchewki. Wymieszać z pieprzem cayenne, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.  






Jagodowa bomba
(ochrona)

Składniki:

- 1 grejpfrut,
- 1 limonka,
- 2 jabłka,
- 250 g jagód,
- 2 marchewki.

Obranego grejpfruta, limonkę i marchewkę pokroić na kawałki. Wkładać do sokowirówki w następującej kolejności: grejpfrut, limonka, jabłka, jagody, marchewki. Wymieszać i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.  






A poniżej kilka pstryków z ubiegłotygodniowego wypadu do Sandomierza: 


























7 komentarzy:

  1. Nie będę zapewne oryginalna, ale napiszę, że Sandomierz bardzo mi się podoba na Twoich zdjęciach i od dawna mam go na liście miejsc do odwiedzenia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu koniecznie musisz go odwiedzić! Ja wróciłam zauroczona :-))).

      Usuń
  2. Sandomierz lezy w moich bliższych planach:) A soczki,smooffiiii mniammmm robie ,ostatnio w upały częściej :) fajne te twoje propozycje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poza oczywistą Starówką polecam wybrać się również do Wąwozu Królowej Jadwigi.

      Usuń
  3. Zdrowo, smacznie i owocowo-warzywnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Książka jest naprawdę extra! Praktycznie codziennie testuję kolejne przepisy. Polecam :-).

      Usuń