Niedzielny strudel jabłkowy. Pierwszy
samodzielnie przygotowany. Jeszcze niedoskonały, wymagający dopracowania na etapie rozciągania ciasta, ale
za to z przepysznym wnętrzem. Połączenie jabłek, grubo siekanych orzechów laskowych i cynamonu nieodzownie przypomina mi o zbliżających się świętach...
Strudel
jabłkowy
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki,
Ciasto:
- 350 g mąki,
- 70 g oleju (3 łyżki odłożyć do nasmarowania
ciasta),
- 100 g
ciepłej wody,
- 10 g octu,
- 1 jajo,
- 1 jajo,
- ½ łyżeczki soli.
Nadzienie:
- 80 g roztopionego masła,
- 140 g bułki tartej,
- 100 g orzechów laskowych (grubo siekanych),
- 650 g jabłek (waga po obraniu i pokrojeniu w kawałki),
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 80 g cukru,
- 80 g cukru,
- 1 op. cukru waniliowego,
- 1-2 łyżki wódki,
- sok z 1 cytryny.
- sok z 1 cytryny.
Dodatkowo:
- 5-6 łyżek mleka,
- 100 g roztopionego masła.
Ciasto:
Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę,
natłuścić odłożonym olejem, zawinąć w folię. Wstawić do lodówki na ok. 30 min. Po schłodzeniu rozwałkować na kształt prostokąta na obrusie
posypanym mąką, tak cienko, jak to możliwe. Następnie posmarować ciasto roztopionym masłem, delikatnie rozciągnąć
na boki.
Nadzienie:
Na roztopione masło wsypać bułkę tartą, podsmażyć kilka minut – odstawić.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z orzechami, sokiem z cytryny, wódką, obydwoma rodzajami cukru, na koniec
dodać podsmażoną bułkę tartą.
Farsz nałożyć na ciasto wzdłuż dłuższego
boku. Unosząc końce obrusa zrolować strudel zagniatając jego końce. Wierzch posmarować
mlekiem i roztopionym masłem. Piec ok. 30-35 min. w 200 st. C do uzyskania złotego
koloru (wstawiać do nagrzanego piekarnika).
*W trakcie pieczenia kilkakrotnie smarować wierzch mlekiem i roztopionym masłem.
*W trakcie pieczenia kilkakrotnie smarować wierzch mlekiem i roztopionym masłem.
Jaki wypełniony nadzieniem. Mniam! :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze tego ciasta, a marzę o nim, oj marzę :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :).
UsuńJa myślę, że jak na pierwszy raz to wyszedł idealnie :)
OdpowiedzUsuńWow, ja jeszcze nie odważyłam się przygotować tego ciasta! *.*
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem!
Boski strudel! :)
Dziękuję :). Też dość długo zbierałam się, żeby go w końcu spróbować zrobić.
UsuńA mnie dziś o tych Świętach przypomniała reklama Lidla w radiu z świąteczną piosenką w tle. Już!!!
OdpowiedzUsuńWidziałam. A myślałam, że świąteczna reklama coca-coli jak co roku będzie pierwsza :)
Usuńbardzo fajny przepis, koniecznie muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńDaj znać, jak wyszedł :)
UsuńPo prostu cudo!
OdpowiedzUsuństrucle zazwyczaj kupuję, mogę sobie tylko wyobrazić, jak smakuje takie domowe cudo ;-)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny strudel, napakowany jabłkami - wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńJak na pierwszy raz to wyszedł świetny! :) Wcale bym nie powiedziała, że nigdy wcześniej nie robiłaś tego ciacha.
OdpowiedzUsuńPrzepis na udany debiut!
OdpowiedzUsuń