poniedziałek, 3 listopada 2014

Jabłkowe debiuty

Niedzielny strudel jabłkowy. Pierwszy samodzielnie przygotowany. Jeszcze niedoskonały, wymagający dopracowania na etapie rozciągania ciasta, ale za to z przepysznym wnętrzem. Połączenie jabłek, grubo siekanych orzechów laskowych i cynamonu nieodzownie przypomina mi o zbliżających się świętach... 


Strudel jabłkowy

Składniki:

Ciasto:
- 350 g mąki,
- 70 g oleju (3 łyżki odłożyć do nasmarowania ciasta),

- 100 g ciepłej wody,
- 10 g octu,
- 1 jajo,
- ½ łyżeczki soli.

Nadzienie:
- 80 g roztopionego masła,
- 140 g bułki tartej,
- 100 g orzechów laskowych (grubo siekanych),
- 650 g jabłek (waga po obraniu i pokrojeniu w kawałki),
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 80 g cukru,
- 1 op. cukru waniliowego,
- 1-2 łyżki wódki,
 - sok z 1 cytryny.

Dodatkowo:
- 5-6 łyżek mleka,
- 100 g roztopionego masła. 

Ciasto:
Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, natłuścić odłożonym olejem, zawinąć w folię. Wstawić do lodówki na ok. 30 min. Po schłodzeniu rozwałkować na kształt prostokąta na obrusie posypanym mąką, tak cienko, jak to możliwe. Następnie posmarować ciasto roztopionym masłem, delikatnie rozciągnąć na boki.

Nadzienie:
Na roztopione masło wsypać bułkę tartą, podsmażyć kilka minut – odstawić.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z orzechami, sokiem z cytryny, wódką, obydwoma rodzajami cukru, na koniec dodać podsmażoną bułkę tartą.

Farsz nałożyć na ciasto wzdłuż dłuższego boku. Unosząc końce obrusa zrolować strudel zagniatając jego końce. Wierzch posmarować mlekiem i roztopionym masłem. Piec ok. 30-35 min. w 200 st. C do uzyskania złotego koloru (wstawiać do nagrzanego piekarnika). 

*W trakcie pieczenia kilkakrotnie smarować wierzch mlekiem i roztopionym masłem.
 








15 komentarzy:

  1. Jaki wypełniony nadzieniem. Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie robiłam jeszcze tego ciasta, a marzę o nim, oj marzę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja myślę, że jak na pierwszy raz to wyszedł idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, ja jeszcze nie odważyłam się przygotować tego ciasta! *.*
    Jestem pod wrażeniem!
    Boski strudel! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :). Też dość długo zbierałam się, żeby go w końcu spróbować zrobić.

      Usuń
  5. A mnie dziś o tych Świętach przypomniała reklama Lidla w radiu z świąteczną piosenką w tle. Już!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam. A myślałam, że świąteczna reklama coca-coli jak co roku będzie pierwsza :)

      Usuń
  6. bardzo fajny przepis, koniecznie muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. strucle zazwyczaj kupuję, mogę sobie tylko wyobrazić, jak smakuje takie domowe cudo ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepiękny strudel, napakowany jabłkami - wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak na pierwszy raz to wyszedł świetny! :) Wcale bym nie powiedziała, że nigdy wcześniej nie robiłaś tego ciacha.

    OdpowiedzUsuń