środa, 23 lipca 2014

Get some rest

Trochę mnie nie było. Nawet dość długo, jak na standardy dotychczasowych wpisów. Potrzebuję przerwy, odpoczynku, a przede wszystkim zmiany, bo stagnacja bywa deprymująca... Na deszczowe marudzenie proponuję ciasto z czarną porzeczką. W oryginalnym przepisie była czerwona, ale użyłam czarnej, bo w ogródku mamy akurat taką, a jej lekko cierpkawy smak bardziej mi odpowiada. Uprzedzam, że ciasto upieczone na blaszce wychodzi dość niskie, więc jeśli wolicie wyższe należy skorzystać z klasycznej foremki lub podwoić proporcje składników.


Ciasto z czarną porzeczką

Składniki:

Spód ciasta:
- 200 g miękkiego masła,
- 150 g cukru,
- skórka otarta z ½ cytryny,
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 jajka.

Wierzch ciasta:
- 2 jajka,
- 100 g cukru,
- 2 op. cukru waniliowego,
- 25 g mąki pszennej,
- 50 g mąki ziemniaczanej.

Dodatkowo:
- 1 kg czarnej porzeczki,
- 2-3 łyżki cukru pudru.

Spód:
Masło utrzeć z cukrem i skórką cytrynową. Osobno wymieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy maślanej na przemian z jajkami. 
Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Ciasto rozsmarować na natłuszczonej blasze, gęsto posypać porzeczkami – piec ok. 30 min. na środkowym poziomie piekarnika.

Warstwa wierzchnia:
Oddzielić białka od żółtek (białka ubić na sztywną pianę, a żółtka osobno utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym). Wymieszać oba rodzaje mąki, delikatnie połączyć z pianą i utartymi żółtkami. Rozsmarować na podpieczonym cieście, wstawić do piekarnika na kolejne 15 min. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

*Źródło przepisu: „Ciasta i torty” (Wyd. Cykada). 











13 komentarzy:

  1. wygląda pysznie.. zdecydowanie wolę takie niskie ciacho :) u mnie w ogrodzie również tylko czarna porzeczka..

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam czarną porzeczkę! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto świetne, niestety ja swój krzaczek czarnej porzeczki pożarłam sote. Nie żeby specjalnie. Tak jakoś mimo chodem;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie. A że jest niskie, co z tego. Tarta też jest niska, a jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podoba mi się takie podejście do tematu :) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. uwielbiam porzeczkę! dla mnie bomba!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kusisz, Gosieńko, kusisz:) aż mi samej się zachciewa:) i co mam z tym zrobić?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to co? Skusić się na jego przygotowanie :) Smacznego!

      Usuń
  7. Cudowne ciasto! Kusząco wygląda, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. przepysznie wygląda, będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń