Nie ma to jak dobry obiad, a gdy w rachubę wchodzą kurki zawsze jestem na tak. To moje ulubione grzyby, które w sezonie chętnie kupuję. Jest trochę zabawy z ich czyszczeniem, ale warto się pomęczyć. Dziś na przykład połączyłam je z indykiem i jarmużem, który rozpanoszył się w ogrodzie. W ten sposób powstało pyszne, piątkowe danie - w sam raz dla nieposzczących mięsożerców.
Roladki
indycze
z
kurkami i jarmużem
Składniki:
- 400 g sznycli z indyka,
- 140 g kurek,
- 4 liście jarmużu,
- 100 g cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na
rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone kurki – chwilę przesmażyć. Dodać
posiekane liście jarmużu, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem – dusić pod
przykryciem do miękkości kurek.
Sznycle rozbić tłuczkiem, oprószyć z obu stron
solą i pieprzem, na każdy nałożyć łyżkę przestudzonego farszu, ciasno zrolować, związać sznurkiem. Smażyć na złoty kolor - odsączyć z
nadmiaru tłuszczu i usunąć sznurek. Po lekkim ostudzeniu pokroić w
krążki. Można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno.
*Roladki podałam z kaszą pęczak i zredukowanym sosem
balsamicznym.
Świetna propozycja obiadowa, pięknie podałaś, gdyby tylko faktycznie nie trzeba było tych grzybów czyścić :/
OdpowiedzUsuńTrzeba zorganizować sobie kuchennego pomocnika do czyszczenia grzybów :)))
Usuńkurki to też moje ulubione grzyby. czyszczenie jest czasochłonne,ale ja używam do tego miękkiej szczoteczki do zębów, albo pędzelka i szybciej o idzie. jak tylko gdzieś uda mi się znaleźć kurki na pewno pomyśle o wykorzystaniu je w ten sposób (zazwyczaj lądują ze słodką śmietanką, koperkiem/pietruszką i kromką żytniego chleba :)). pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie. Kurki są delikatne, chrupiące i ... pyszne. Doskonale połączyłaś je z indykiem. Pyszności Gosiu, pyszności :)
OdpowiedzUsuńwspaniale danie,absolutnie ma wszystko co lubie najbardziej na świecie!!
OdpowiedzUsuńJa ostatnio pokochałam kurki! Mniam :)
OdpowiedzUsuń