niedziela, 2 marca 2014

Na lekko

Moc kalorii w Tłusty Czwartek? Ja tym razem symbolicznie, bo jedynie 7 pączków. Wiem, wiem niektórzy właśnie łapią się za głowę czytając te słowa, ale w zestawieniu z moim ubiegłorocznym rekordem, czyli 14 zjedzonymi pączkami to naprawdę żaden wyczyn. Dziś jednak naszła mnie ochota na coś lżejszego, a w takiej sytuacji połączenie ryżu z gotowanymi warzywami zawsze się sprawdza...     


Trójkolorowy ryż z warzywami 

Składniki:

- 100 g trójkolorowego ryżu (mieszanka ryżu białego, czerwonego i dzikiego),
- 100 g mrożonej marchewki z groszkiem,
- 50 g mrożonej fasolki szparagowej (zielonej),
- 1-2 łyżki natki pietruszki (posiekanej),
- 1-2 łyżki wędzonego sera (tartego),
- sól i pieprz (do smaku).

Marchewkę, groszek i fasolkę szparagową ugotować - odcedzić i chwilę przestudzić. Połączyć z ugotowanym ryżem, natką pietruszki, wędzonym serem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Serwować bezpośrednio po przygotowaniu.

*Ryż podałam z pieczonym indykiem wcześniej natartym czosnkiem, czubrycą i rozmarynem. 








 

17 komentarzy:

  1. Gosiu, fantastycznie podałaś dzisiejszy obiad. Doskonale dobrałaś kolory i składniki do ryżu. Pięknie to wszystko wyszło. A indyk? Jest dopełnieniem całości :))

    OdpowiedzUsuń
  2. O, ja po tłustym czwartku też miałam potworną ochotę na jakieś warzywa. Świetny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie podany, smaczny, lekki obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie bym zjadła takie danie ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie i pysznie to wygląda! :) Przede wszystkim fajnie, że tak lekko na wiosnę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zgadzam się, świetnie podane, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smacznie i przede wszystkim zdrowo :)
    Chętnie będę obserwować, i zapraszam do siebie :)

    http://varietyofpassion.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie podane, wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Taki ryż to bym zjadła! Tylko dla mnie wersja bez mięska ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Głodna się robię przez takie widoki!

    OdpowiedzUsuń
  11. Gosiu ja również się u Ciebie rozgaszczam :) Smakowity ryż lekki i pożywny, ostatnio próbuję wprowadzać dietetyczne posiłki (choć nie zawsze mi wychodzi ;) ) a to jest doskonała propozycja :)

    OdpowiedzUsuń