piątek, 24 stycznia 2014

Pokaż mi śniegi

Ubiegły weekend? Bardzo udany za sprawą Przeglądu Filmów Górskich. Ciekawi ludzie, cudne zdjęcia i masa pozytywnej energii. Do tego zima przypomniała sobie o Bieszczadach i co nieco przymroziła. To dobrze, bo w końcu będę mogła poczuć "pod stopami" śnieg na Połoninach. I po raz kolejny przekonać się, że z góry widać lepiej, a pod górę ciągnie ciekawość i pasja...


Gofry z kremem kokosowym 
Składniki:

Gofry:
- 500 ml mleka,
- 1 jajko,
- 250 g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru,
- szczypta soli.

Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę o konsystencji gęstszej niż ciasto naleśnikowe - odstawić na 10-15 min. Po tym czasie smażyć na rozgrzanej gofrownicy.

Krem kokosowy:
- 200 g ricotty,
- 200 ml śmietanki 30 %,
- 4 łyżki wiórków kokosowych,
- 1 łyżka cukru pudru.

Śmietankę ubić na sztywno, delikatnie połączyć z ricottą, wiórkami i cukrem. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

*Z podanej ilości składników wyszło mi 10 gofrów. 
*Dla przełamania słodkości kremu gofry podałam z odrobiną kwaskowatego dżemu z czarnej porzeczki.









  

11 komentarzy:

  1. ja wczoraj robiłam gofry, Twój wygląda apetycznie. Pozdrawiam :)
    http://kuchenne-czarymary.blogspot.com/2014/01/chrupiace-gofry.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne te gofry! Dlaczego ja nie mam gofrownicy... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie. Ja poprosiłam św. Mikołaja :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Spróbuję go wykorzystać do naleśników.

      Usuń
  4. Ale doskonały krem. A jaki widok... Aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak zawsze smakowicie, bardzo ciekawy ten krem z ricottą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gofry to dla mnie wakacje i deptak nad morzem...:-) Oj jak ja tęsknie za latem...:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno tu nie zaglądałam i to był błąd :)
    Krem kokosowy :) uwielbiam wszystko co kokosowe, a ricotty w takim wydaniu jeszcze nie próbowałam :) wygląda apetycznie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń