niedziela, 5 stycznia 2014

Nowe otwarcie

Mam nadzieję, że okres świąteczno-sylwestrowy okazał się satysfakcjonujący i początek roku przywitaliście z entuzjazmem. Ze swej strony obiecuję w miarę regularnie publikować na blogu kolejne kulinarne szaleństwa, które przyjdą mi do głowy. Na styczniowy rozruch polecam pikantną zupę melonową. Powstała tylko dlatego, że nie miałam wszystkich składników potrzebnych do przygotowania koktajlu. Smakowała obłędnie i w rezultacie dobrze się stało, że ich zabrakło.


Zupa melonowa
z zielonym pieprzem

Składniki:
 
- 700 g miąższu melona,
- 70 g cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- kawałek świeżego imbiru,
- kawałek papryczki chili,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 400 ml mleka kokosowego,
- 2-3 łyżki masła klarowanego,
- 1 łyżka ziaren zielonego pieprzu,
- sól (do smaku).

Posiekaną cebulę, czosnek, imbir i papryczkę chili zeszklić na klarowanym maśle. Dodać ziarna pieprzu i pokrojonego w kawałki melona - krótko podsmażyć. Przełożyć do garnka, zalać bulionem warzywnym, gotować pod przykryciem ok. 15 min. Dodać mleko kokosowe i zagotować. Zupę zmiksować, doprawić do smaku solą i dodatkową porcją świeżo zmielonego zielonego pieprzu.

*Zupę podałam z naleśnikowo-chrzanowymi roladkami.










13 komentarzy:

  1. Nietypowa, oryginalna zupa. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w 2014 roku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również życzę pomyślnego 2014 :)

      Usuń
  2. świetnie wygląda z tymi roladkami! szczęscia w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna! Po prostu rewelacja! Ślicznie podana :)
    Ja też Ci życzę samych pomyślności w Nowym Roku :) Żebyś miala duuuużo czasu na kulinarne, radosne doznania...
    Pozdrawiam. Dorota

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa melonowa? Jestem zaskoczona! Nigdy takiej nie jadłam. Oj z takimi naleśnikami chętnie bym zjadła :)

    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje najnowsze kulinarne wariactwo :) Samych dobrych dni w 2014 r.

      Usuń
  5. Nigdy nie miałam okazji czegoś podobnego spróbować, ale sam wygląd - bardzo zachęcający:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten dodatek zielonego pieprzu...mhmmm..

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię melona, schłodzonego, jedzonego łyżką. Jego wadą jest to że strasznie mi się potem odbija :). Ciekawe jak działałaby zupka...

    OdpowiedzUsuń