czwartek, 28 listopada 2013

Przedzimie z zielonym akcentem

Pierwszy opad śniegu stał się faktem. Zwykle nie daję wiary zapewnieniom meteorologów, ale tym razem zgodnie z prognozą pogody początek tygodnia przywitał nas chłodem i śniegiem. Szaliki, czapki i wełniane swetry mam w pogotowiu, więc nie straszna mi nawet zima stulecia. Zanim zrobi się zupełnie biało zapraszam na coś energetycznie zielonego. Dzisiejsze śniadanie na bazie rukoli i awokado okazało się strzałem w dziesiątkę. A na koniec pochwalę się malutkim sukcesem, z którego jestem bardzo dumna. Pomimo zimna w listopadzie wybiegałam 80 km, a miesiąc się jeszcze nie skończył...


Pasta kanapkowa z rukolą i awokado

Składniki:

- duża garść rukoli,
- 1 dojrzałe awokado,
- 60 g sera camembert,
- 30 g wędzonej szynki (pokrojonej w kostkę),
- 30 g cebuli (pokrojonej w kostkę),
- 1-2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka oliwy,
- sól i pieprz (do smaku).

Wszystkie składniki zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do pieczywa.
 






  






13 komentarzy:

  1. No tak, wspaniałe zdrowe śniadanie, do tego trening. Ty się pewnie zimy nie boisz :) Samo zdrowie. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie boję się - u mnie cały rok wiosna :)

      Usuń
  2. Podziwiam za bieganie - dla mnie to katorga! Ćwiczyć się nie chce, a pupka rośnie ;)
    Zima za oknem, ale u Ciebie widać wiosnę. Świetna pasta i pyszna kanapka, zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie będę oryginalna, ale naprawdę najtrudniej jest zacząć się ruszać. Potem po prostu zaczyna ci tego brakować. Spróbuj :)

      Usuń
  3. Oczarowała mnie ta pasta!!!
    Od kilku dni robię 40 minut na rowerku stacjonarnym i nie znoszę tego szczerze, ale z rozsądku próbuję być konsekwentna...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę wytrwałości. A pasta smakuje naprawdę genialnie :)

      Usuń
  4. ale tutaj dzisiaj zielono:) a jak smacznie przy tym:)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł na pastę! składniki smaczne, to i całość musi zachwycać

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda super, wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. rewelacja. kocham się w takich domowych pastach kanapkowych. dzięki nim kanpki nie są już takie nudne ;)

    OdpowiedzUsuń