niedziela, 3 czerwca 2012

Truskawkowo mi

Sezon truskawkowy w pełni, więc grzechem byłoby nie spróbować ciasta z dodatkiem tych obłędnych owoców. Moja propozycja jest banalnie prosta i pewnie dlatego tak pyszna. Nie potrzeba do niej żadnych wyszukanych składników i mozolnego wyrabiania ciasta. Przepis w sam raz na słoneczną niedzielę, której i wam gorąco życzę.


Puszyste ciasto z truskawkami


Składniki:

- 180 g cukru pudru,
- kilka kropel ekstraktu waniliowego,
- 200 g masła,
- 3 jajka,
- 250 g mąki tortowej,
- 150 g mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 500 g truskawek,
- cukier puder do oprószenia ciasta.

Masło ucierać z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na gładką masę, stopniowo dodając jajka i pozostałe sypkie składniki. Ciastem wypełnić prostokątną foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć połówki truskawek. Podpiec ok. 10 min. w 160 st. C. Następnie zwiększyć temperaturę do 180 st. C i piec jeszcze ok. 25 min. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. 





















10 komentarzy:

  1. cudne!! pachnace sloncem ! trzeba wcinać póki sa truskaweczki...chociaz drogie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Najprostsze zawsze najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasta są fantastyczne, niewiele przy nich pracy, a efekt jest nisamowity. I można dodawać takie owoce, na jakie jest sezon.

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Truskawkowy czas - najpiękniejszy w roku. I takie najprostsze ciasto, jakie pamiętam z czasów dzieciństwa :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosiu! Gdy zaczyna się sezon truskawkowy, ja od lat tradycyjnie piekę to ciasto! To już klasyk ulubiony przez wszystkich i niemalże rytuał:)
    Uwielbiam truskawki - u mnie też truskawkowo;)
    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Gosiu, wygląda super :) fantastycznie lekko :) pozdrawiam!!

    ps. koszyk truskawek czeka nie wiadomo na co ;) może skręcę szybko ciacho :) tylko muszę poczuć się troszkę lepiej, ponieważ coś mnie wzięła choroba... :/

    OdpowiedzUsuń