Sezon truskawkowy w pełni, więc grzechem byłoby
nie spróbować ciasta z dodatkiem tych obłędnych owoców. Moja propozycja jest banalnie prosta
i pewnie dlatego tak pyszna. Nie potrzeba do niej żadnych wyszukanych składników i mozolnego wyrabiania ciasta. Przepis w sam raz na słoneczną niedzielę, której i wam gorąco życzę.
Puszyste
ciasto z truskawkami
Składniki:
- 180 g cukru pudru,
- kilka kropel ekstraktu waniliowego,
- 200 g masła,
- 3 jajka,
- 250 g mąki tortowej,
- 150 g mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 500 g truskawek,
- cukier puder do oprószenia ciasta.
Masło ucierać z cukrem pudrem i ekstraktem
waniliowym na gładką masę, stopniowo dodając jajka i pozostałe sypkie składniki.
Ciastem wypełnić prostokątną foremkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułożyć połówki truskawek. Podpiec ok. 10 min. w 160 st. C.
Następnie zwiększyć temperaturę do 180 st. C i piec jeszcze ok. 25 min. Po
ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Idealne!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta
OdpowiedzUsuńcudne!! pachnace sloncem ! trzeba wcinać póki sa truskaweczki...chociaz drogie...
OdpowiedzUsuńNajprostsze zawsze najlepsze:)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta są fantastyczne, niewiele przy nich pracy, a efekt jest nisamowity. I można dodawać takie owoce, na jakie jest sezon.
OdpowiedzUsuńbardzo pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńTruskawkowy czas - najpiękniejszy w roku. I takie najprostsze ciasto, jakie pamiętam z czasów dzieciństwa :).
OdpowiedzUsuńGosiu! Gdy zaczyna się sezon truskawkowy, ja od lat tradycyjnie piekę to ciasto! To już klasyk ulubiony przez wszystkich i niemalże rytuał:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam truskawki - u mnie też truskawkowo;)
Pozdrawiam Cię serdecznie!
Takie lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńGosiu, wygląda super :) fantastycznie lekko :) pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuńps. koszyk truskawek czeka nie wiadomo na co ;) może skręcę szybko ciacho :) tylko muszę poczuć się troszkę lepiej, ponieważ coś mnie wzięła choroba... :/