Nie wiem jak wy, ale czuję już jesień w
powietrzu. Dlatego spieszę się z wykorzystaniem sezonowych owoców, chcąc nacieszyć się nimi na zapas... Przygotowałam dziś jagodowy sernik na zimno z dodatkiem herbaty matcha i posypką kokosową. Niestety zdjęcia nie oddają zielonego koloru masy serowej, na uzyskaniu którego bardzo mi zależało, za to smak herbaty jest wyraźnie wyczuwalny. Polecam spróbować również z innymi owocami!
Jagodowy
sernik matcha
na
zimno
Składniki:
Spód:
- 200 g herbatników.
Masa serowa:
- 500 g zmielonego twarogu,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 bite śmietany w proszku („Śnieżki”),
- 1 szkl. mleka,
- 2 galaretki w proszku,
- 500 ml wrzącej wody
- 1 łyżka sproszkowanej herbaty matcha.
Posypka kokosowa:
- 12 łyżek wiórków kokosowych,
- 2 duże łyżki masła,
- 2 łyżki cukru.
Dodatkowo:
- 250 g jagód.
Spód: wysmarowaną foremkę wyłożyć herbatnikami.
Posypka kokosowa: Masło stopić, dodać cukier i
wiórki kokosowe. Smażyć do zarumienienia cały czas mieszając - odstawić do ostudzenia.
Masa serowa: galaretki rozpuścić we wrzącej
wodzie – odstawić do ostudzenia.
Znakomity sernik! <3
OdpowiedzUsuńFantastyczne połączenie smaków! *.*
Nieco inny niż tradycyjny, ale równie pyszny. Pozdrawiam!
UsuńPyszny!!!! :)
OdpowiedzUsuńTak jest! W moim przypadku nigdy nie kończy się na jednym kawałku :-)
Usuń