niedziela, 17 lipca 2016

Cuda wianki jagodzianki

Domowe jagodzianki chodziły za mną od dawna. Ponieważ od rana leje i nie zanosi się na szybką poprawę pogody postanowiłam wykorzystać niedzielny poranek na ich upieczenie. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie zmodyfikowała nieco źródłowego przepisu. Ostatnie zbiory lawendy zainspirowały mnie do urozmaicenia nadzienia tymi oto aromatycznymi kwiatami. Do tego filiżanka świeżo parzonej mięty i niech sobie pada przez najbliższy tydzień... 

*Źródło przepisu przed modyfikacjami tutaj.


Jagodzianki lawendowe

Składniki:

Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 15 g suchych drożdży,
- ¼ szklanki cukru,
- 2 jajka,
- 250 ml mleka (ciepłego),
- ½ łyżeczki soli,
- 70 g masła (roztopionego).

Nadzienie:
- 2 szklanki jagód,
- ½ szklanki brązowego cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka kardamonu,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1-2 łyżki kwiatów lawendy.

Dodatkowo:
- 2 łyżki roztopionego masła,
- 1-2 łyżki do posypania wierzchu.

Mąkę przesiać do miski. Wbić jajka, wsypać drożdże i cukier, dodać mleko i sól – zagnieść ciasto. Dodać roztopione masło i ponownie zagnieść. Podsypać mąką i odstawić na około godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Jagody zasypać brązowym cukrem i łyżką mąki ziemniaczanej, doprawić cynamonem, kardamonem i lawendą.

Wyrośnięte ciasto podsypać mąką i rozwałkować. Posmarować warstwą masła, wysypać jagody i zwinąć w rulon. Roladę pokroić w plastry, ułożyć w wysmarowanej tłuszczem tortownicy tak, by się ze sobą stykały. Polać masłem po wierzchu, posypać cukrem. Piec w 180°C przez 45 minut. 


















A poniżej kilka fotek z ostatniego wypadu w Tatry:


































7 komentarzy:

  1. Fajne jagodzianki a i Tatry, jak zwykle, zachwycają 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda - zachwycają, choć tym razem deszczowa pogoda w połączeniu z 10-cio godzinnym szlakiem dała mi się nieźle we znaki :-))). Mimo zmęczenia już chcę więcej!!!

      Usuń
  2. Ach, a do mojego urlopu tak daleko... Nic, trzeba się raczyć takimi jagodziankami by to sobie osłodzić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takami razie pozostaje mi życzyć, by urlop nadszedł jak najszybciej :-)

      Usuń
  3. Domowe jagodzianki :) domowe to domowe :)

    OdpowiedzUsuń