U mnie dziś prosto, czyli bez kombinacji i
niepotrzebnych dodatków. Świeże szparagi z aioli cytrynowym przygotowanym tuż przed
podaniem. Trochę słońca i soczystej zieleni na talerzu, więc jak dla mnie długi weekend mógłby trwać w nieskończoność...
Szparagi
z aioli
cytrynowym
Składniki:
- 1 pęczek szparagów (dałam zielone),
- 2 żółtka,
- 1 ząbek czosnku,
- ½ szkl. oliwy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- skórka otarta z cytryny,
- sól i świeżo zmielony pieprz (do smaku).
Umyte szparagi oddzielić od zdrewniałej
końcówki, gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem kostki cukru przez ok. 10 min. –
odcedzić.
Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z
sokiem z cytryny. Dodać żółtka ciągle mieszając w tym samym kierunku. Powoli
wlewać oliwę cały czas mieszając aż sos będzie gęsty i aksamitny. Doprawić do
smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać ze szparagami bezpośrednio po przygotowaniu posypane skórką
z cytryny.
intrygujące smaki :) chyba muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Polecam.
UsuńWygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńPodobnie smakuje ;-)
UsuńMmm:)
OdpowiedzUsuńSzparagi są fantastyczne. Szkoda, że sezon tak krótko trwa :-)
Usuń