czwartek, 26 maja 2016

Sezon na świeżość

U mnie dziś prosto, czyli bez kombinacji i niepotrzebnych dodatków. Świeże szparagi z aioli cytrynowym przygotowanym tuż przed podaniem. Trochę słońca i soczystej zieleni na talerzu, więc jak dla mnie długi weekend mógłby trwać w nieskończoność... 


Szparagi
z aioli cytrynowym

Składniki:

- 1 pęczek szparagów (dałam zielone),
- 2 żółtka,
- 1 ząbek czosnku,
- ½ szkl. oliwy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- skórka otarta z cytryny,
- sól i świeżo zmielony pieprz (do smaku).

Umyte szparagi oddzielić od zdrewniałej końcówki, gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem kostki cukru przez ok. 10 min. – odcedzić.

Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z sokiem z cytryny. Dodać żółtka ciągle mieszając w tym samym kierunku. Powoli wlewać oliwę cały czas mieszając aż sos będzie gęsty i aksamitny. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać ze szparagami bezpośrednio po przygotowaniu posypane skórką z cytryny.  














6 komentarzy: