niedziela, 16 lutego 2014

Gorączka złota

Złoty staje się powoli naszym kolorem narodowym. Mowa oczywiście o polskim dorobku medalowym w Soczi. Miło było popatrzeć, jak Justyna Kowalczyk deklasuje rywalki na 10 km. Jeżeli nasza biegaczka wyczynia takie cuda ze złamaną stopą, to Norweżki powinny poważnie rozważyć odstawienie leków na astmę. Natomiast pierwszy konkurs w skokach narciarskich można podsumować krótko: Kamil Stoch i długo, długo nikt... Do tego mina Holendra po zwycięstwie Bródki - bezcenny widok. A dziś trzymam kciuki za naszą licealną koleżankę Katarzynę Bachledę-Curuś. Powodzenia Kasiu i niech ci się dobrze jedzie!!!   

  
Cytrynowe ptasie mleczko 

Składniki:

- 1 galaretka cytrynowa,
- 250 ml przegotowanej wody,
- 250 ml mleka skondensowanego (niesłodzonego),
- szczypta kurkumy,
- 2-3 łyżki prażonych orzeszków ziemnych (niesolonych).

Galaretkę rozpuścić w przegotowanej wodzie – odstawić, aż zacznie tężeć. Mleko ubić na sztywno powoli wlewając tężejącą galaretkę. Dodać szczyptę kurkumy. Przelać do pucharków, z wierzchu posypać posiekanymi orzeszkami, odstawić do zastygnięcia.

*Mleko powinno być wcześniej mocno schłodzone.
*Z podanej ilości składników wyszły mi 4 duże pucharki.











33 komentarze:

  1. Myślę, że takie ptasie mleczko to idelane uczczenie złotych igrzysk :D Świetnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zabieram do wypróbowania. Wygląda obłędnie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale świetny deser, a w sumie prosty.

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędnie wygląda ten deser! Zapisuję do wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie domowe ptasie mleczko, dużo lepsze niż w czekoladzie ze sklepu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie pyszności i ten prażony wierzch:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam słabość do ptasiego mleczka. A nie ma to jak domowe. Smakowicie wygląda. Poproszę o jedną szklaneczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam takie desery! mniammmm
    podeślij taką szklaneczkę;)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm, moja ogromna słabość, świetny pomysł z dodaniem kurkumy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam - pyszny deser. :) I bardzo podoba mi się serduszkowa łyżeczka. <3

    OdpowiedzUsuń
  11. apetyczne , domowe desery są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  12. cytrynowe ptasie mleczko to moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję, na pewno zaglądnę na Twojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jaka piękną łyżeczka serduszko, zakochałam się :).
    Ptasie mleczko zrobie, ale chyba w innym smaku.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudowny deser. Bardzo podoba mi się Twój blog, na pewno będę śledzić.
    Pozdrawiam : )

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne, puszyste desery. Uwielbiam takie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Zjadłabym :) Wspaniałe zdjęcia!!!
    Obserwuje i zapraszam do siebie :)
    http://kuchnianadziewiatympietrze.blogspot.com/
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odwiedziłam bloga i będę go obserwować. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  18. Cudo! Chętnie zmierzę się z przepisem :) Wygląda niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pamiętam z dzieciństwa tort "ptasie mleczko" robiony w ten sam sposób. Na przemian warstwy mleka skondensowanego z galaretką i samej galaretki w kilku kolorach. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  20. Na takie coś miałam ochotę - podkradnę przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Se ve increìble una verdadera delicia su postre,abrazos.

    OdpowiedzUsuń
  22. pycha deser :) moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis!
    emmersonn.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetny przepis, nigdy nie wiedziałam, jak to się robi.

    OdpowiedzUsuń