niedziela, 2 lutego 2014

Fetowanie

Jeśli chodzi o połączenie miodu z serami, to zwykle dodaję go do klasycznego twarogu. Ponieważ miałam w lodówce kawałek fety, tym razem postanowiłam przetestować wariant z orzechami i olejem rydzowym. Efekt? Genialne połączenie smaków słonych, słodkich z nutką ostrości. Jak dla mnie trafione w punkt!


Miodowo-orzechowa feta
z olejem rydzowym 

Składniki:
 
- 120 g fety,
- 1 łyżka miodu (dałam wielokwiatowy),
- 2 łyżki oleju rydzowego,
- 1-2 łyżki prażonych orzechów włoskich (grubo siekanych),
- świeżo mielony pieprz.

Miód utrzeć z olejem rydzowym na gładką konsystencję. Pokrojoną w plastry fetę ułożyć na talerzu, posypać uprażonymi orzechami, obficie polać zalewą miodową. Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.  











A poniżej wczorajsze widoki z Połoniny Wetlińskiej:








12 komentarzy:

  1. ciekawi mnie ten olej rydzowy! a widoki zachwycajace!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na Połoninie wiatr urywał głowę, ale jak zawsze było warto :) A olej polecam.

      Usuń
  2. Nie miałam jeszcze do czynienia z olejem rydzowym, ciekawy składnik.

    OdpowiedzUsuń
  3. nie przepadam za feta ale z takimi dodatkami na pewno by mi smakowała:d

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis świetny, ale... nie znam smaku oleju rydzowego. Ale z pewnością wszystko dopasowałaś smakowo, jak należy. Piękne widoki... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana uwielbiam połączenie serów i miodu :) ! Jest genialne :)
    Ale oleju rydzowego jeszcze nie używałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę spróbować tego połączenia...

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda to przepysznie! Super ciekawe połączenie :)
    Piękne zdjęcia zimy... rozmarzyłam się :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jak dla mnie, genialne połączenie:) sama takie preferuję:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Musi być pyszne! :) Olej rydzowy... mmmm. Ja miałam kiedys olej truflowy, też był super! Uwielbiam takie połączenia smakowe.
    A spacer był udany jak widać.Ta przestrzeń... :)
    pozdrawiam. Dorota

    OdpowiedzUsuń
  10. genialne polączenie smaków!!! u mnie zimy nie ma jest wiosna :)

    OdpowiedzUsuń