piątek, 9 marca 2012

Zapachniało wiosną

Wiosna na horyzoncie! Zbliża się powoli, jeszcze nieśmiało, ale najważniejsze, że z każdym dniem jest coraz bliżej. I chociaż za chwilę moje podwórko będzie przypominać plac błotny, to i tak cieszę się na myśl o pożegnaniu zimy. W ramach tęsknoty za zieloną trawką dziś danie z rukolą. Do tego kukurydza w roli słonecznego dodatku i od razu robi się cieplej...

   
Makaron z rukolą


Składniki:

- 1 porcja makaronu,
- 250 g rukoli,
- ½ puszki kukurydzy,
- 2 ząbki czosnku,
- 30 g gęstej śmietany,
- 30 g żółtego sera,
- 30 g oliwy,
- po szczypcie pieprzu i gałki muszkatołowej.

Na rozgrzany tłuszcz wycisnąć ząbki czosnku – krótko podsmażyć. Dodać rukolę, kukurydzę i śmietanę – całość wymieszać i podsmażyć. Otrzymanym sosem polać ugotowany makaron, posypać startym żółtym serem, oprószyć gałką i mielonym pieprzem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.


















7 komentarzy:

  1. Oj, zapachniało! Wygląda rewelacyjnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszne! Wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A może dodasz przepis do akcji konkursowej? http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe, wiosenne danie!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. czyli nie tylko ja czuję wiosnę w powietrzu :)
    przepis zapisuję, muszę tylko w końcu rukolę dorwać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Och, aż do mnie dotarł ten zapach :D

    OdpowiedzUsuń