poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Święta last minute

Ponieważ mój kulinarny wkład w tegoroczne święta był wyjątkowo skromny (mama przygotowała wszystkie wielkanocne pyszności), z pewnym poślizgiem publikuję propozycję takiej oto świątecznej słodkości. Warto pokusić się o jej wykonanie, bo wygląda i smakuje ciekawie, co przy stosunkowo niewielkim nakładzie pracy może zainteresować osoby dotknięte chronicznym brakiem czasu...

* Przepis pochodzi z kwietniowego numeru „Moich smaków życia”.


Pianka jogurtowa
z pistacjami

 Składniki:

- 300 g biszkoptów,
- 100 g roztopionego masła,
- 500 g jogurtu greckiego,
- 200 g jogurtu naturalnego,
- 1/2 szkl. cukru,
- 2 łyżki soku pomarańczowego,
- 2 łyżki wody,
- 1 i 1/2 łyżki żelatyny,
- 1/2 szkl. posiekanych pistacji.

Biszkopty pokruszyć w malakserze, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wysypać masą biszkoptową, ugnieść łyżką - wstawić do lodówki na ok. 30 min.

W garnuszku podgrzać sok pomarańczowy, dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. Żelatynę rozpuścić w wodzie, wlać do soku z cukrem - wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny.

Jogurty połączyć ze sobą za pomocą trzepaczki, aż lekko się spienią. Dodać przestudzoną mieszankę z żelatyną - całość dobrze wymieszać. Wlać na spód biszkoptowy, wstawić do lodówki na min. 5 godzin. Przed podaniem posypać siekanymi pistacjami. 













10 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa pianka. Te pistacje wyglądają fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny i prosty torcik, a łyżeczka jest świetna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łyżeczki dawno, dawno temu zakupione w AVON :).

      Usuń
  3. Wygląda znakomicie! *.*
    Musiało być pyszne to ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow prezentuje się obłędnie !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki deser to i po świętach chętnie zostanie zjedzony :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój Mąż lubi wszelkie piankowe desery, ten przypadłby mu do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudownie delikatna, musiała smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń