Czujecie już powiew świąt? Ja jeszcze nie. Podobno sezon przedświąteczny rozpoczyna się na dobre z chwilą pierwszego odsłuchania "Last Christmas" duetu WHAM!, którym stacje radiowe bombardują nas każdego roku. Póki co ten moment jeszcze przede mną, a tymczasem skupiam się na jesiennym zaklinaniu rzeczywistości w dyniowych barwach...
Pierożki
dyniowe z tahini
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 50-100 ml gorącej wody,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- 2-3 łyżki puree z pieczonej dyni*.
Farsz z tahini:
- 100 g chudego twarogu,
- 80 g tahini (u mnie Primavika),
- 1 op. cukru waniliowego,
- 2-3 łyżki puree z pieczonej dyni*.
Dodatkowo:
- 2-3 łyżki ziaren sezamu.
Dodatkowo:
- 2-3 łyżki ziaren sezamu.
Farsz: Składniki farszu wymieszać na spójną masę.
Ciasto: Wszystkie składniki połączyć w elastyczne ciasto, wykrawywać niewielkie krążki, nadziewać farszem, formować pierożki - wrzucać na wrzącą wodę. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem sosu karmelowego i ziaren sezamu.
*Puree z dyni: Dynię obrać, wypestkować, pokroić w kawałki. Wyłożyć na pokrytą pergaminem blachę - piec w 180 st. C ok. 35 min. Po ostudzeniu zmiksować na jednolitą masę.
Świetny pomysł na ciasto dyniowe:-)) I nadzienie też extra:-)
OdpowiedzUsuńale pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńa już trochę klimat świąt czuję, dziś nawet zaczęłam już kartki świąteczne robić :)
Zupełnie nie mogę sobie ich smaku wyobrazić, to chyba znak, że powinnam spróbować:) a świąt też jeszcze nie czuję, chociaż ostatnio w sklepie wystawili bombki i trochę mnie to zastanowiło (zaczęłam liczyć ile jeszcze dni do świąt;)
OdpowiedzUsuńkapitalne:D
OdpowiedzUsuńniesamowity kolor!
wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńzapraszam po wyróżnienie:
http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2012/11/wyroznienie-liebster-blog.html
Dziękuję za nominację :)
UsuńChciałabym nominować Twojego bloga do wyróżnienia ''LIEBSTER BLOG". Więcej informacji na moim blogu:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za nominację :)
UsuńSą po prostu urocze z tym sezamem:)
OdpowiedzUsuńPiękny kolor mają Twoje pierożki, dynia to bardzo wdzięczne warzywo, tyle potraw można z niej wyczarować.
OdpowiedzUsuńAleż one są cudne!!!
OdpowiedzUsuńabsdolutny hit!! fntastyczne danko ...
OdpowiedzUsuńZakochałam się z tych pierożkach :)
OdpowiedzUsuńzaskakujący kolor i piękne podanie! ślinka cieknie
OdpowiedzUsuń"Pierożki dyniowe z tahini"
OdpowiedzUsuńSex jest przereklamowany :D
:)))
UsuńNadzienie bomba!
OdpowiedzUsuń