niedziela, 18 listopada 2012

Dyniobicie

Czujecie już powiew świąt? Ja jeszcze nie. Podobno sezon przedświąteczny rozpoczyna się na dobre z chwilą pierwszego odsłuchania "Last Christmas" duetu WHAM!, którym stacje radiowe bombardują nas każdego roku. Póki co ten moment jeszcze przede mną, a tymczasem skupiam się na jesiennym zaklinaniu rzeczywistości w dyniowych barwach...   


Pierożki dyniowe z tahini
Składniki:

Ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 50-100 ml gorącej wody,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- 2-3 łyżki puree z pieczonej dyni*.

Farsz z tahini:
- 100 g chudego twarogu,
- 80 g tahini (u mnie Primavika),
- 1 op. cukru waniliowego,
- 2-3 łyżki puree z pieczonej dyni*.

Dodatkowo:
- 2-3 łyżki ziaren sezamu.


Farsz: Składniki farszu wymieszać na spójną masę.

Ciasto: Wszystkie składniki połączyć w elastyczne ciasto, wykrawywać niewielkie krążki, nadziewać farszem, formować pierożki - wrzucać na wrzącą wodę. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem sosu karmelowego i ziaren sezamu. 

*Puree z dyni: Dynię obrać, wypestkować, pokroić w kawałki. Wyłożyć na pokrytą pergaminem blachę - piec w 180 st. C ok. 35 min. Po ostudzeniu zmiksować na jednolitą masę.   

 




















17 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na ciasto dyniowe:-)) I nadzienie też extra:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pysznie wyglądają
    a już trochę klimat świąt czuję, dziś nawet zaczęłam już kartki świąteczne robić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupełnie nie mogę sobie ich smaku wyobrazić, to chyba znak, że powinnam spróbować:) a świąt też jeszcze nie czuję, chociaż ostatnio w sklepie wystawili bombki i trochę mnie to zastanowiło (zaczęłam liczyć ile jeszcze dni do świąt;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają przepysznie :)
    zapraszam po wyróżnienie:
    http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2012/11/wyroznienie-liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Chciałabym nominować Twojego bloga do wyróżnienia ''LIEBSTER BLOG". Więcej informacji na moim blogu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Są po prostu urocze z tym sezamem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny kolor mają Twoje pierożki, dynia to bardzo wdzięczne warzywo, tyle potraw można z niej wyczarować.

    OdpowiedzUsuń
  8. absdolutny hit!! fntastyczne danko ...

    OdpowiedzUsuń
  9. Zakochałam się z tych pierożkach :)

    OdpowiedzUsuń
  10. zaskakujący kolor i piękne podanie! ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  11. "Pierożki dyniowe z tahini"

    Sex jest przereklamowany :D

    OdpowiedzUsuń