poniedziałek, 19 marca 2012

Na osłodę

W jeden z ostatnich dni zimy zapraszam na rozgrzewające danie z dodatkiem miodu. Radzę jednak uważać z jego ilością, bo za pierwszym razem przesadziłam i krem wyszedł za słodki tracąc swój warzywny charakter. Mimo wszystko gorąco polecam, bo potrawa jest naprawdę pyszna, sycąca i warta nakładu pracy. Przepis znaleziony w gazecie.    


Krem z pieczonej pietruszki


Składniki:

- 380 g pietruszki,
- 1 płaska łyżka miodu,
- 2 łyżki klarowanego masła,
- 1 średnia cebula,
- 1,2 l bulionu warzywnego,
- 1 listek laurowy,
- 2 łyżki rozmarynu,
- 100 ml śmietany,
- kiełki kozieradki,
- sól, pieprz.

Obraną pietruszkę pokroić na kawałki, przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać rozmarynem i polać miodem. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 min. w 190 st. C  aż miód się skarmelizuje, a pietruszka zmięknie.
Cebulę zeszklić na maśle, dodać do bulionu warzywnego razem z upieczonymi pietruszkami oraz listkiem laurowym. Gotować pod przykryciem ok. 20 min. Wyciągnąć listek laurowy, całość zmiksować na gładką masę. Dodać śmietanę i przyprawy – wymieszać. Przed podaniem posypać kiełkami kozieradki. 













piątek, 9 marca 2012

Zapachniało wiosną

Wiosna na horyzoncie! Zbliża się powoli, jeszcze nieśmiało, ale najważniejsze, że z każdym dniem jest coraz bliżej. I chociaż za chwilę moje podwórko będzie przypominać plac błotny, to i tak cieszę się na myśl o pożegnaniu zimy. W ramach tęsknoty za zieloną trawką dziś danie z rukolą. Do tego kukurydza w roli słonecznego dodatku i od razu robi się cieplej...

   
Makaron z rukolą


Składniki:

- 1 porcja makaronu,
- 250 g rukoli,
- ½ puszki kukurydzy,
- 2 ząbki czosnku,
- 30 g gęstej śmietany,
- 30 g żółtego sera,
- 30 g oliwy,
- po szczypcie pieprzu i gałki muszkatołowej.

Na rozgrzany tłuszcz wycisnąć ząbki czosnku – krótko podsmażyć. Dodać rukolę, kukurydzę i śmietanę – całość wymieszać i podsmażyć. Otrzymanym sosem polać ugotowany makaron, posypać startym żółtym serem, oprószyć gałką i mielonym pieprzem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.