Ogórkowa to jedna z moich ulubionych zup okresu dziecięcego. Dziś proponuję wersję z kaszą jęczmienną i imbirem. Rozgrzewające połączenie smaków, kolorów i aromatów zdecydowanie zasługuje na najwyższe kulinarne laury...
Zupa ogórkowa z imbirem
Składniki:
- 400 g ogórków kiszonych (waga po odsączeniu),
- 60 g marchewki,
- 40 g cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- kawałek imbiru,
- 80 g kaszy jęczmiennej,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 2 listki laurowe,
- 2 listki laurowe,
- zalewa z ogórków (u mnie duży słoik),
- szczypta pieprzu ziołowego,
- szczypta pieprzu ziołowego,
- natka pietruszki.
Ogórki odcedzić (zalewę zachować), zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem z obraną marchewką.
Na gotujący się bulion wsypać kaszę jęczmienną, dodać listki laurowe, wyciśnięty czosnek, sok z imbiru oraz pokrojoną w kostkę cebulę – gotować ok. 10 min. Dodać marchewkę i ogórki kiszone – gotować ok. 10 min. Uzupełnić do smaku zalewą z ogórków – zagotować. Posypać natką pietruszki i pieprzem ziołowym.