piątek, 24 września 2010

Sałatka na piątek

Uwielbiam ryby w każdej postaci, więc sałatkę z makreli mogłabym jeść codziennie. Chociaż na pierwszy rzut oka połączenie ryb, owoców i warzyw może wydawać się ryzykowne to zapewniam, że smakuje wyśmienicie. Oceńcie sami. 


Sałatka z wędzoną rybą

Składniki:
- makrela wędzona,
- kilka różyczek kalafiora,
- 1 czerwona cebula,
- 1 ogórek kiszony,
- 1 jabłko,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól, pieprz,
- kilka listków posiekanej bazylii.

Cebulę, ogórek i jabłko pokroić w kostkę. Różyczki kalafiora przelać gorącą wodą, a po odcedzeniu rozdrobnić. Rybę oczyścić z ości, podzielić na cząstki. Wszystkie składniki wymieszać, polać sosem na bazie majonezu, jogurtu i cytryny. Doprawić solą i pieprzem oraz posiekaną bazylią. 



1 komentarz:

  1. ciekawie się zapowiada. jako wielbicielka sałatek jest jak najbardziej za;)
    ciekawa fotorelacja z konsumpcji;)

    OdpowiedzUsuń